PKA ekskluderer verdens største olieselskab

Publiceret 14-10-2019
Nyhed Aktivt ejerskab

PKA har valgt at ekskludere og sælge alle aktier i verdens største olie- og gasselskab, ExxonMobil.

Administrerende direktør i PKA Peter Damgaard Jensen forklarer, at eksklusionen sker efter, at ExxonMobil gentagende gange har afvist at gå i dialog med PKA og andre investorer om at tilpasse selskabets forretning til målene i Paris-aftalen.

”Vi har i lang tid - i samarbejde med andre store investorer - forsøgt at gå i dialog med ExxonMobil for at få dem til at omlægge deres forretning. Det mener vi vil være klogt både for klimaets skyld og for forretningen i ExxonMobil. Desværre har de ikke villet lytte til os, og vi har flere gange oplevet, at de direkte har obstrueret dialog med kritiske investorer. Derfor ser vi ikke nogen anden mulighed end at sælge vores aktier og ekskludere selskabet fra vores investeringer,” siger Peter Damgaard Jensen.

PKA har blandt andet været i dialog med ExxonMobil gennem Climate Action 100+. Det er et samarbejde med mere end 370 investorer, der samlet har omkring 240 billioner kroner under forvaltning. Gennem samarbejdet lægger investorerne pres på verdens største CO2-udledere for at få dem til at omlægge deres forretninger til fordel for klimaet. ExxonMobil har dog valgt at trække sig fra dialogen med Climate Action 100+.

”Det ser vi som et klart signal om, at ExxonMobil ikke er interesseret i at omstille sig. Vi vil altid som udgangspunkt forsøge at påvirke de selskaber, vi er investeret i, gennem dialog. Men hvis det ikke nytter at tale fornuft til selskabet og dermed skabe en bevægelse i den rigtige retning, så tager vi konsekvensen og sælger vores aktier,” siger Peter Damgaard Jensen.

Bliver ved med at presse på

Med eksklusionen af ExxonMobil har PKA nu placeret 70 olie- og gasselskaber og 71 kulselskaber på negativlisten. Derudover er PKA i dialog med yderligere syv olie- og gasselskaber og fem kulselskaber om at få ændret deres forretning væk fra fossil energi.

”Vi vil blive ved med at presse på og forsøge at få de selskaber, der er villige til at lytte, til at forandre sig i den rigtige retning. Det tror vi på er den mest effektive måde at vise ansvar og skabe en reel forandring. Men de selskaber, der ikke flytter sig, dem kommer vi til at ekskludere,” siger Peter Damgaard Jensen.

Ved udgangen af 2022 vil PKA ekskludere alle selskaber indenfor kul-, olie- og gassektorerne, der ikke har vedtaget konkrete planer for efterlevelse af Paris-aftalen samt indarbejdet aftalens målsætninger i deres forretningsstrategi.

PKA havde frem til eksklusionen investeringer for godt 300 mio. kr. i ExxonMobil.