2015 var året, hvor der blev vedtaget en række historiske klimaaftaler, der skal reducere den globale CO2-udledning. Klimaaftalerne markerer det stigende politiske fokus på grøn omstilling og sætter den fossile sektor under pres.
Kul er den største CO2-synder, og det er nødvendigt at reducere det globale kulforbrug for at nå i mål med klimaaftalen fra Paris. Samtidig er aktiekurserne i kulindustrien været støt faldende, og på baggrund af klimamæssige og afkastmæssige hensyn besluttede PKA i 2015 at ekskludere 31 kulselskaber. PKA har fokus på både at skabe gode afkast og sikre en bæredygtig udvikling, og med ekskluderingen af de 31 kulselskaber undgik medlemmerne af PKA-pensionskasserne at få forringet deres afkast. I løbet af 2015 faldt aktiekursen i de ekskluderede kulselskaber med ca. 60%.
Dialog om kulreduktion
I forlængelse af kulekskluderingen gik PKA i dialog med 23 selskaber, hvor 50-90% af forretningen bestod af kulaktiviteter. Ambitionen er at påvirke selskaberne til at reducere deres kulaktiviteter og omstille forretningen til mere energieffektive løsninger.
Selskaberne skulle fremlægge en forretningsstrategi, der reducerer deres kulaktiviteter, tager højde for reguleringer af energisektoren samt det øgede politiske klimafokus. Var det enkelte selskab ikke i stand til at levere en holdbar strategi, solgte PKA sine aktier i selskabet, og satte det på negativlisten.
Det er ikke et mål i sig selv at sælge aktierne i selskaberne. Derimod er dialog vejen til, at selskaberne rykker sig i en mere klimaansvarlig retning. Men er selskaberne ikke indstillet på at rykke imod en grønnere energiproduktion, mener PKA, at de ikke kan skabe et langsigtet afkast. PKA forventer ikke, at selskaberne omlægger deres produktion fra den ene dag til den anden, da det er en langsigtet proces.
Den samme metodik har PKA siden anvendt i dialogen med selskaber, hvor 0-50& af forretningen stammer fra kulaktiviteter.