Ekskludering af Glencore

Glencore er en schweizisk råvareproducent af blandt andet metaller, kobolt, kobber og nikkel. 4 % af selskabets omsætning kommer fra kulminedrift. På grund af selskabets størrelse er Glencore en af verdens største kulproducenter med 26 kulminer fordelt i Australien, Colombia og Sydafrika.

Emne for dialogen

På vegne af PKA har EOS at Federated Hermes været i dialog med Glencore gennem en længere årrække. Dialogen har særligt omhandlet forhold om klima & miljø, menneske- og arbejdstagerrettigheder og selskabsledelse.

Klima og miljø

  • Tusindvis af medarbejdere og lokale har udviklet sygdomme – blandt andet vejrtrækningssygdomme, som konsekvens af at bo og arbejde tæt på flere af Glencores kulminer.
  • Det kan tage op til 100 år og koste 1 mia. amerikanske dollars at gøre rent efter Glencores kulmine i Australien på grund af massiv forurening i området.

Menneske- og arbejdstagerrettigheder

  • Selskabet har været involveret i mange arbejdsulykker i Peru, Australien, Sydafrika, Congo og Colombia, der har resulteret i dødsfald. Blandt andet var der i juni 2019 en mine i Congo, der kollapsede, hvor 30 arbejdere mistede livet. I juli 2020 brændte et datterselskabs raffinaderi i Sydafrika, hvor to døde, og syv blev sårede.
  • Selskabet har sammen med Anglo American og BHP Billiton fordrevet lokalsamfund for at kunne drive en mine i Colombia. Selskabets kulminer har frataget de lokales mulighed for at få vand, og deres aktiviteter i Colombia har medvirket til tørke.
  • I forbindelse med optakt til strejke har selskabet udelukket 290 medarbejdere fra selskabets anlæg.

Selskabsledelse

Glencore har været involveret i flere sager om bestikkelse og korruption

Udfald af dialog

Efter flere års dialog med Glencore om de kritisable forhold besluttede vi i PKA i 2020 at ekskludere selskabet fra vores investeringer. Det gjorde vi på baggrund af, at selskabet ikke har gjort nok for at forbedre de kritisable klima-, menneskerettigheds- og selskabsledelsesmæssige forhold, som vi har påtalt, og som strider imod vores retningslinjer for ansvarlige investeringer.